...
🤳 Blog z wiadomościami na Androida poświęcony poradom ekspertów, wiadomościom, recenzjom, telefonom z Androidem, aplikacjom, instrukcjom, tabletom i telefonom komórkowym.

Jak wyczyścić urządzenie z Androidem ze swoich danych osobowych

14
  • Powinieneś wyczyścić telefon z Androidem, jeśli planujesz się go pozbyć.
  • Jeśli ktoś inny będzie używał telefonu po jego wyczyszczeniu, przed jego wyczyszczeniem usuń swoje konto Google, aby następny właściciel mógł skonfigurować je jako nowe. 
  • Możesz znaleźć polecenie zresetowania telefonu w Ustawieniach; to usunie wszystkie dane.

Jeśli planujesz sprzedać, oddać lub poddać recyklingowi stary telefon z Androidem, prawdopodobnie będziesz musiał całkowicie „wyczyścić" go ze wszystkich danych osobowych, które może przechowywać.

Aby to zrobić, będziesz chciał przywrócić ustawienia fabryczne. Jest to dość prosty proces, ale jeśli planujesz przekazać komuś telefon po jego wyczyszczeniu, wiąże się to z kilkoma dodatkowymi krokami. Oto, co musisz zrobić.

Jak wyczyścić urządzenie z Androidem

Konkretna lokalizacja w aplikacji Ustawienia może się różnić w zależności od używanej wersji systemu operacyjnego Android. W przypadku większości telefonów:

1. Uruchom aplikację Ustawienia, a następnie stuknij „System”.

2. Wybierz „Resetuj”, a następnie „Resetuj telefon” i potwierdź, że chcesz to zrobić.

  • Na niektórych telefonach może być konieczne dotknięcie "Zaawansowane", aby uzyskać dostęp do opcji resetowania.
  • Na telefonie Samsung kroki są nieco inne: Uruchom Ustawienia, a następnie dotknij "Zarządzanie ogólne", w którym znajdziesz "Resetuj".

Jak wyczyścić urządzenie z Androidem ze swoich danych osobowych

Opcje resetowania umożliwiające wyczyszczenie telefonu znajdziesz w Ustawieniach.

3. Telefon zresetuje się i będziesz miał telefon odświeżony fabrycznie.

Jak wyłączyć ochronę przywracania ustawień fabrycznych na Androidzie?

Jeśli planujesz przekazać lub sprzedać telefon komuś innemu, zacznij od usunięcia ochrony przywracania ustawień fabrycznych Google, która uniemożliwia złodziejowi wyczyszczenie telefonu, a następnie używanie go tak, jakby był jego. Nawet po wyczyszczeniu telefon będzie wymagał zalogowania się na konto Google przed kontynuowaniem, chyba że najpierw wyłączysz ochronę przywracania ustawień fabrycznych. Jeśli planujesz oddać telefon do recyklingu lub zniszczyć, możesz pominąć ten krok.

1. Wyłącz ekran blokady telefonu, o czym możesz się dowiedzieć, korzystając z naszego artykułu na temat wyłączania haseł i systemów zabezpieczeń Androida.

2. Uruchom aplikację „Ustawienia”, a następnie wybierz „Konta i kopie zapasowe”.

3. Wybierz „Konta”.

4. Stuknij swoje konto Google, a następnie stuknij „Usuń konto”. Potwierdź, że chcesz to zrobić.

Jak wyczyścić urządzenie z Androidem ze swoich danych osobowych

Usuń swoje konto Google lub następny właściciel będzie musiał ponownie zalogować się na to konto, aby skonfigurować telefon, nawet po całkowitym wyczyszczeniu.

Źródło nagrywania: www.businessinsider.com

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Więcej szczegółów