...
🤳 Blog z wiadomościami na Androida poświęcony poradom ekspertów, wiadomościom, recenzjom, telefonom z Androidem, aplikacjom, instrukcjom, tabletom i telefonom komórkowym.

Jak śledzić kogoś w Mapach Google

175
  • Możesz śledzić osobę w Mapach Google, która udostępnia Ci swoją lokalizację, otwierając menu „Udostępnianie lokalizacji" i stukając nazwę kontaktu.
  • Możesz śledzić znajomego, współpracownika lub członka rodziny w Mapach Google, ale ta osoba musi włączyć śledzenie lokalizacji specjalnie dla Ciebie. 
  • Aby przestać śledzić kogoś, poproś tę osobę o wyłączenie udostępniania lokalizacji lub śledzenie w Mapach Google. 

Jeśli Ty i Twoje bliskie kontakty korzystacie z Map Google, warto skorzystać z funkcji udostępniania lokalizacji w aplikacji.

Korzystając z tego opcjonalnego narzędzia, znajomi, współpracownicy i rodzina mogą udostępniać sobie nawzajem swoją lokalizację i wyświetlać swoje lokalizacje na mapie w czasie rzeczywistym.

Ułatwia to śledzenie kogoś w Mapach Google, z zastrzeżeniem: osoba, którą chcesz śledzić, musi wyrazić zgodę na udostępnianie swojej lokalizacji, więc (na szczęście) nie można śledzić nikogo bez jej wiedzy lub zgody. 

Jak śledzić kogoś w Mapach Google

1.  Uruchom Mapy Google na swoim iPhonie lub Androidzie.

2.  Stuknij swój awatar konta w prawym górnym rogu ekranu. W wyskakującym menu dotknij „Udostępnianie lokalizacji”.

3.  Zobaczysz listę wszystkich, którzy aktualnie udostępniają Ci swoją lokalizację u dołu ekranu. Aby zobaczyć czyjąś dokładną lokalizację, dotknij wpisu, a mapa powiększy jego położenie.

Jak śledzić kogoś w Mapach Google

W menu „Udostępnianie lokalizacji” w Mapach Google możesz zobaczyć wszystkich, którzy udostępniają Ci swoją lokalizację.

Jeśli chcesz śledzić kogoś za pomocą Map Google w przeglądarce internetowej na komputerze, proces jest zasadniczo taki sam. Otwórz Mapy Google w przeglądarce, a następnie kliknij trzy poziome linie w lewym górnym rogu strony internetowej („menu hamburgerów”). Następnie kliknij „Udostępnianie lokalizacji”, aby zobaczyć swoje kontakty na mapie. 

Jak udostępnić swoją lokalizację w Mapach Google

Osoba, którą chcesz śledzić w Mapach Google, musi włączyć udostępnianie lokalizacji, zanim będziesz mógł ją obserwować. Nie musisz udostępniać własnej lokalizacji, aby śledzić kogoś innego, ale być może trzeba będzie pomóc tej osobie włączyć udostępnianie lokalizacji. 

1 W aplikacji Mapy Google na Androida lub iPhone'a dotknij awatara swojego konta w prawym górnym rogu ekranu. W wyskakującym menu dotknij „Udostępnianie lokalizacji”.

Jak śledzić kogoś w Mapach Google

Aby udostępnić komuś swoją lokalizację, zacznij od otwarcia menu z awatara konta.

2.  Jeśli udostępniasz swoją lokalizację po raz pierwszy, musisz dotknąć opcji „Udostępnij lokalizację” na ekranie Pozostań w kontakcie. W przeciwnym razie dotknij "Nowy udział".

3.  Wybierz kontakt, któremu chcesz udostępnić swoją lokalizację, i określ czas udostępniania — lub do momentu ręcznego wyłączenia udostępniania lokalizacji.

4.  Wybierz „Udostępnij”.

Jak śledzić kogoś w Mapach Google

Wybierz, jak długo chcesz udostępniać swoje położenie i komu chcesz udostępniać, a następnie stuknij w „Udostępnij”.

Jak poprosić kogoś, aby pozwolił ci go śledzić?

Jeśli ktoś już wcześniej udostępnił Ci swoją lokalizację, możesz poprosić go o ponowne udostępnienie. Aby to zrobić:

1.  Uruchom Mapy Google na swoim iPhonie lub Androidzie.

2.  Stuknij swój awatar konta w prawym górnym rogu ekranu. W wyskakującym menu dotknij „Udostępnianie lokalizacji”.

3.  Stuknij kontakt na liście, a następnie stuknij „Prośba”. Kontakt otrzyma tę prośbę na swój telefon i może ją zaakceptować lub odrzucić.

Jak śledzić kogoś w Mapach Google

Możesz poprosić kogoś o udostępnienie swojej lokalizacji w Mapach Google.

Jak przestać śledzić kogoś w Mapach Google na telefonie?

Jeśli nie chcesz już widzieć czyjejś lokalizacji na mapie, możesz poprosić tę osobę o zaprzestanie udostępniania Ci swojej lokalizacji. Możesz też ukryć je przed widokiem w Mapach Google. 

1.  Uruchom Mapy Google na swoim iPhonie lub Androidzie.

2.  Stuknij swój awatar konta w prawym górnym rogu ekranu. W wyskakującym menu dotknij „Udostępnianie lokalizacji”.

3.  Na liście udostępnionych kontaktów na dole ekranu stuknij osobę, której śledzenie chcesz zatrzymać.

4.  Stuknij trzy kropki po prawej stronie ekranu, a następnie stuknij „Ukryj [kontakt] na mapie”.

Jak śledzić kogoś w Mapach Google

Stuknij menu z trzema kropkami, a następnie wybierz ukrycie kontaktu.

Aby to zrobić w przeglądarce internetowej na swoim komputerze, otwórz menu Udostępnianie lokalizacji i kliknij kontakt, którego śledzenie chcesz zatrzymać. Następnie kliknij „Ukryj na mapie”.

Jak śledzić kogoś w Mapach Google

Możesz także ukryć kontakty z mapy w przeglądarce internetowej.

Źródło nagrywania: www.businessinsider.com

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Więcej szczegółów